Kalendar :

Klimatske promene - turizam u opasnosti

  • 300
novost_41 © Image Copyrights Title
Font size:

Plaže koje nestaju, ekstremne vrućine, uragani, skijališta bez snega… Sve su to posledice klimatskih promena na turizam. Turistički radnici ne bi trebalo previše da čekaju sa prilagođavanjem na nove uslove.

„Još uvek ima malo dokaza da se ponašanje ljudi kada su u pitanju putovanja, menja zbog klimatskih promena“, kaže Tomas Dvorak, koordinator studije nemačke Savezne agencije za zaštitu životne sredine. Iako se upozorenja o posledicama po turističku privredu gomilaju već godinama, samo je nekoliko studija u kojima se vide konkretne posledice. „Mnogi Evropljani su jednostavno robovi navika“, kaže Dvorak. „Svako ko je 20 godina išao u Italiju na leti na odmor, to će da radi i dalje.“

Izolovani slučajevi

Događaji poput nesreće na glečeru u Dolomitima, u kojoj je početkom jula život izgubilo jedanaest ljudi, samo na kratko utiču na smanjenje broja turista, kaže Dagmar Lund-Durlaher, profesorka održivog turizma na Univerzitetu Modul u Beču. „Tek ako na nekoj lokaciji počne stalno da dolazi do poplava ili lavina, tek to će uticati na tamošnji turizam.“

Do sada to, međutim, nije bio slučaj, jer je reč o izolovanim slučajevima. „Znate da opasnost postoji, ali je ne povezujete ni sa jednim određenim regionom." Karibi su jedan od izuzetaka, što je pokazala jaka tropska oluja koja je u septembru 2019. opustošila Bahame i za posledicu imala kolaps turizma u toj ostrvskoj državi.

Drugi je slučaj sa zimskim turizmom koji je posebno izložen klimatskim promenama: sve više temperature smanjuju šansu da će na skijalištima biti dovoljno snega. „Tu se s najvećom verovatnoćom može dokazati veza između klimatskih promena i turizma, jer ako u nekom kraju nema snega nekoliko godina za redom, nema više ni skijaša“, kaže Tomas Dvorak.

Taj problem je dobro poznat, posebno u Alpima, ali se on za sada još uvek može prikriti zahvaljujući modernoj tehnologiji. „Skijanje je u većini slučajeva zagarantovano isključivo zahvaljujući veštačkom snegu“, kaže Arnold Šuler, savetnik za turizam u Južnom Tirolu. Zato u toj italijanskoj pokrajini još uvek nije uočljiv trend povećanja letnjeg u odnosu na zimski turizam – broj noćenja po mesecima gotovo je isti kao i 1995.

Ipak, kako naglašava Šuler, to sigurno neće ostati tako. I veštački sneg nije uvek spas i moguće ga je napraviti samo do određene temperature. Već postoje područja u kojima skijanje više nije moguće tokom čitave godine zbog otapanja glečera.

Veliki problemi za tradicionalne turističke regione

Topljenje snega, nestajanje plaža, uragani i poplave samo su neke od pojava koje će sa sobom doneti klimatske promene i koje će uticati na turizam. Stručnjaci već godinama upozoravaju da bi nedostatak vode i ekstremne vrućine mnoge regione mogle da učine neprivlačnim za odmor.


Izvor: https://p.dw.com/p/4FZtR 

SLIČNE NOVOSTI
Kawasaki